četvrtak, 28. srpnja 2016.

Panonska jezera - Tuzla

Pogled na jezera

Bosanski industrijski grad u sjeveroistočnoj Bosni i turizam do 2003. god. bili su nespojivi pojmovi no sol, kao osnova postojanja i stoljetnog razvitka ovoga grada, po tko zna koji put, grad je ponovno spasila od propadanja.

Ime grada govori dovoljno samo za sebe: tuzi  na turskom znači sol, a antičko je ime grada Salines (sol). Slane stijene i voda podno grada ostatak su Panonskoga mora pa je tako i kupalište nazvano Pannonica. Kupalište se nalazi u samom centru grada, a nastalo je uređenjem udubina nastalih propadanjem tla zbog iskopavanja kamene soli. Sredinom 20.st. zbog iskopavanja  dio staroga grada morao je biti srušen jer ga je zemlja doslovno gutala.

ZANIMLJIVOST
Eksploataciju soli započeli su Turci iskopavši bunar na današnjem Solnom trgu. Sol su dobivali iskuhavanjem slane vode. Krajem 19. stoljeća započinje industrijsko proizvodnja vađenjem kamene soli podno samog središta grada. Zbog propadanja grada koje je iskopavanje prouzročilo srušena je stara katolička crkva koja se sada obnavlja, a pravoslavna koja dominira vizurom grada je spašena u posljednji tren,

Kupališni se kompleks sastoji od tri velika jezera i plažama oko njih. Slanoća vode je jednaka slanoći morske te je doživljaj kupanja doista jedinstven. U jezera su ugrađeni i različiti hidromasažni efekti te tobogani, a najveća su atrakcija etažni slapovi s bazenima. Plaža je prostrana i opremljena ugostiteljskim sadržajima,a cijena ulaznica doista je simbolična, oko 2 eura.

Slani vodopad

Stari grad, na dvije minute hoda od kupališta, tipična je bosanska čaršija s uskim popločanim ulicama i niskim kućama. Rat i propadanje grada ostavili su veliki trag pa sve djeluje prilično zapušteno, no to ne remeti ugođaj orijentalnog grada kakvog u Bosni i očekujemo vidjeti. Moderno je uređen jedino Trg slobode, najveći gradski trg u Bosni, kojim dominira lijepa fontana te zgrada koju građani zovu Barok. 

Zgrada "Barok" nastala je u doba austrougarske vladavine kako bi se naglasio zapadnjački karakter grada budući da je car Franjo Josip najvio posjet. Car nikada nije došao, a zgrada koja je služila kao obrtničko trgovački centar s godinama je propala i srušena je. Današnja je zgrada replika stare.
Fontana na Trgu slobode kao i zidići parka na trgu ukrašeni su motivima srednjovjekovnih stećaka te natpisima sa srednjovjekovnih bosanskih spomenika i dokumenata.
Trg slobode i zgrada Barok

"Cijela Tuzla jednu kozu muzla", uzrečica je koju malo koji Bosanac ne zna. Priča kaže kako je u jednom trenutku donesena zabrana uzgoja koza jer su uništavale šume, Jedan je Tuzlak usprkos tomu zadržao kozu, a drugi su je građani tajno hranili i muzli. Rečenicu je izgovorio jedan time začuđeni  stranac 
Stari grad -čaršija

Nema komentara:

Objavi komentar