subota, 30. srpnja 2016.

Budimpešta - razgledaj grad

Kada su se 1872. mađarski gradovi Budim, Pešta i Obuda ujedinili u jedan grad - Budimpeštu, Europa je dobila novu grandioznu metropolu na Dunavu. Brojnim mostovima spojene su dvije potpuno drugačije Budimpešte, on  budimska  sa svojom tvrđavom i vidikovcima po brežuljcima te peštanska u potpunoj nizini tako tipičnoj za Mađarsku. Ta raznolikost i arhitektonska monumentalnost daju gradu šarm, možda i veći od vječnog rivala, carskoga Beča.
                                                 

Izvan pješačke ture 
Točka 1 - CITADELA


Citadela je utvrda na budimskoj strani Dunava s koje se pruža spektakularan pogled na grad. Nakon gušenja Mađarske revolucije 1848. (u gušenju je sudjelovao i hrvatski ban Jelačić), Austrijanci su iznad grada dali izgraditi ovu utvrdu naoružanu teškim topništvom koja je trebala Mađare odvratiti od daljnjih pobuna. S odlaskom vojske, to omraženo mjesto pretvorilo se u omiljeni vidikovac Budimpeštanaca. Spomenik, brončani kip žene koja drži palminu granu, podigli su sovjeti u spomen na oslobođene Budimpešte 1945. Nakon sloma komunizma posvećen je svim žrtvama palim za slobodu Mađarske.

Iako je razdoblje sovjetske komunističke vlasti ostavilo gorak trag na sjećanju Mađara, spomenici komunizmu nisu uništeni već su samo premješteni izvan grada te je od njih stvoren jedinstveni muzej na otvorenom - Park sjećanja. 
Temi sjećanja na žrtve totalitarnih režima, posvećen je i Muzej terora, smješten u Andrassyevoj ulici, u zgradi u kojoj je sjedište imala i nacistička i komunistička tajna policija
Pogled na Elizabetin most i Peštu s Citadele


Točka 2 - VAROSLIGET  I TRG HEROJA

Varosliget (gradski park) mjesto je opuštanja i zabave. U njemu su smješteni zoološki vrt, cirkus sa svakodnevnim predstavama, zabavni park, ali i jedan od poznatijih budimpeštanskih restorana – Gundel, u kojemu i danas prema tradiciji rade samo žene. . Veći dio parka kao i poznati Trg heroja sagrađeni su povodom Milenijske izložbe 1896. kojom se proslavilo 1000 godina od dolaska Mađara pod vodstvom Arpada na područje Budimpešte. Iste je godine u promet pušten prvi kontinentalni metro koji je ovo mjesto ispod Andrassyjeve ulice  povezivao s centrom grada.
Trg heroja nalazi se na ulazu u park, a osim središnjeg spomenika, u pozadini se ističe kompleks dvoraca. Oni su replike tri mađarska dvorca različitih stilova gradnje. Najprije su za potrebe Milenijske izložbe izgrađeni od drveta i kartona, a tek su kasnije sazidani od kamena . Ispred njih je jezero koje ljeti služi za vožnju čamcima, a zimi kao klizalište. 
Na trgu je i Muzej lijepih umjetnosti koji čuva najvrjedniju umjetničku zbirku u zemlji, djela svjetski poznatih  slikara:  El Greca, Leonarda, Goye, Durera, Raffaella, a ima i bogatu egipatsku zbirku.

Dvorci u Varosliget parku
Spomenik na sredini trga naziva se Milenijski spomenik. Na vrhu visokog stupa nalazi se arkanđeo Gabrijel koji nudi sv. Stjepanu krunu i križ. Time se željelo naglasiti da je od Boga samoga dobio kraljevsko pravo. U podnožju su likovi sedmero plemenskih vođa koji su doveli Mađare u Panoniju. Zanimljivo je da se i uz dolazak Hrvata veže legenda o 7 braće i sestara koji su doveli Hrvate u današnju domovinu. Ispod spomenika je grob neznanog junaka. U polukrugu koji okružuje spomenik nalazi se 14 kipova mađarskih vladara i znamenitih povijesnih ličnosti. 
Milenijski spomenik na Trgu heroja
Točka 3 - BUDIM, KRALJEVSKA PALAČA

S trga ispred Kraljevske palače do kojega s obale Dunava vodi uspinjača pruža se, slično kao i s Citadele, prekrasan panoramski pogled na grad. Palaču koja dominira vizurom Budima dali su sagraditi Habsburgovci u 18. i 19. st. Od postanka Budima glavnim gradom Ugarske u 13. st., na ovom se mjestu nalazio kraljevski dvor, a gradnjom nove palače Habsburgovci su Mađarima htjeli pokazati kako je Budimpešta druga prijestolnica Carstva. U palači je smješten povijesni muzej Budimpešte, nacionalna galerija te nacionalna knjižnica. Preko puta kraljevske smještena je predsjednička palača. Ispred nje se svakodnevno u 12 sati odvija upečatljiva smjena povijesne straže.

Pogled na Kraljevsku palaču






























Pokraj ulaza u uspinjaču nalazi se skulptura goleme ptice. To je mitska mađarska ptica – turul. Ptica turul se pojavljuje u legendi o doseljavanja Mađara u Panonsku nizinu. Prema predaji, njihov vođa Almoš je usnuo san u kome ogromni orlovi napadaju njihovo selo i odnose stoku, no onda se iz oblaka pojavila ptica turul i rastjerala orlove i tako spasila selo. Ptica turul je Mađarima obećala bolju i sigurniju zemlju i povela ih do današnje Panonske nizine gdje su se naselili i ugnjezdili. Vidjevši da su došli na sigurno, turul je nestao. 

Mitski turul na trgu ispred predsjedničke palače


























Točka 4 - BUDIM, RIBARSKA TVRĐAVA
Ribarska tvrđava nastala je krajem 19. st. na mjestu nekadašnjih budimskih zidina.  Ime je dobila po gildi ribara koja je u srednjem vijeku bila zadužena za obranu ovog dijela zidina. Sagrađena je isključivo iz estetskih razloga, kao vidikovac. Njenih 7 tornjeva simboliziraju 7 mađarskih plemena, a stožasti vrhovi koji joj daju bajkoviti izgled aludiraju na plemenske šatore drevnih Mađara. Na trgu uz tvrđavu nalazi se Matijaševa crkva - krunidbena kraljevska crkva u neogotičkom stilu, istom onom u kojem su građene osječka ili novosadska katedrala te konjanički kip prvog mađarskog kralja Ištvana (Stjepana)
Zanimljivo je kako je veći dio Budima rekonstrukcija jer je grad bio u velikoj mjeri razrušen u Drugom svjetskom ratu. Obnova je iznjedrila najneobičniju znamenitost, hotel Hilton u modernoj zgradi koja podsjeća na socijalistički trgovački centar. Ovaj poznati lanac luksuznih hotela dobio je pravo u zamjenu za financijsku pomoć u obnovi grada nakon rata, sagraditi na ostatcima nekadašnje crkve i samostana suvremeni hotel u koji će ugraditi sačuvane povijesne ostatke. Projekt je izazvao brojna negodovanja, ali je krupni kapital ipak pobijedio.
Matijaševa crkva
 
Budimska strana grada nalazi se na šupljikavom vapnenačkom terenu prepunom špilja i termalnih izvora. Budimpešta je s više od 100 termalnih izvora jedini glavni grad u Europi s mnoštvom povijesnih toplica u samom središtu grada te grad koji leži na špiljama.
U ulici Uri (Gospodskoj ulici) na kućnom broju 9 nedaleko od Ribarske tvrđave nalazi se ulaz u Labirint budimske tvrđave. On se sastoji od 1200 metara kompleksa špilja, podruma te izvora nastalih djelovanjem termalnih voda u vapnenačkom tlu. 

Ribarska tvrđava

Pješačka tura

Točka A - VACI ULICA

Ova je ulica pješačka žila kucavica grada. Košutova avenija koja vodi prema Elizabetinu mostu dijeli je na dva dijela. Glavni dio koji vodi prema trgu Vorosmarty je pretežno trgovački, a s druge strane avenije dominira ugostiteljska ponuda. Trgovine, restorani, ulični svirači i performeri i vječna vreva ove relativno uske ulice neodoljivo podsjećaju na beogradsku Knez Mihajlovu.
Vaci ulica

Točka B - TRG VOROSMARTY

Mjesto koje bi se moglo smatrati glavni gradskim trgom, budući da se rijeke ljudi iz Vaci ulice neprestano slijevaju na ovaj trg na kojemu se veći dio godine odvijaju različiti sajmovi i događanja. Na trgu je ujedno i početna postaja najstarije linije metroa koja vodi izravno na Trg heroja. Trg je dobio ime po pjesniku Vorosmartyju na čijem su spomeniku na trgu uklesani stihovi: Svojoj domovini, Mađarskoj, postojano služi. Na trgu je najpoznatija gradska slastičarna Gerbaud (Žerbo). Slastičarna je tu od druge polovice 19. st., a poznati francuski slastičar ju je proslavio.
Trg Vorosmarty

Točka C - BAZILIKA SVETOG STJEPANA

Sveti Stjepana (Ištvan) prvi je mađarski kralj, ali i katolički svetac. U ovoj se crkvi čuva njegova relikvija - mumificirana desna ruka. Najveća budimpeštanska crkva dovršena je 1905 nakon 54 godina gradnje. (Zbog urušavanja prvotne kupole gradnja je praktički išla ispočetka). Kupola je visoka 96 metara, jednako kao i tornjevi parlamenta, što je simbolička poveznica s dolaskom Mađara 896.


Bazilika svetog Stjepana

Točka D -  PARLAMENT
Ova 268 m dugačka zgrada s 96m visokom kupolom ima 691 prostoriju. Sagrađen je između 1885. i 1902. u neogotičkom stilu po uzoru na londonski parlament. Njegova grandioznost vrhunac je nastojanja Mađara da istaknu svoju kulturnu i političku nadmoć krajem 19. st.  Zgrada čuva originalnu mađarsku krunu i brojne druge umjetnine, a budući da i danas ima parlamentarnu funkciju, obilazak je moguć samo u određenim terminima.
Parlament noću

Točka E - LANČANI MOST

Dunav je okosnica Budimpešte te je šetnja obalom rijeke, ili puno bolje plovidba jednim od mnogih turističkih brodova, najbolji način za upoznavanje s gradskim mostovima. Najstariji i najljepši od 9 mostova je Lančani most (Szechenyi lanchid) prepoznatljiv po golemim tornjevima i lavovima koji ga čuvaju. Njegov graditelj zaslužan je i za izgradnju tunela ispod tvrđave. Kod ulaza u tunel nalazi se mađarska nulta točke od koje se mjere sve udaljenosti u zemlji.
  

Lančani most
Nizvodno od Lančanog mosta nalazi se Elizabetin most (Erzsebet hid), prepoznatljive bijele boje. Nazvan po austrijskoj carici Elizabeti (Sisi).  Žena cara Franje Josipa bila je  ljubiteljica umjetnosti i putovanja, nezainteresirana za strogi dvorski život. 1898. nožem ju je u Ženevi ubio talijanski anarhist. Mađari ju izuzetno cijene jer se intenzivno zalagala za austro-ugarsku nagodbu, a navodno je bila u ljubavnoj vezi s grofom Đulom Andrašijem, kasnije prvim mađarskim premijerom.


Elizabetin most


Uzvodno od Lančanog mosta je Margaretin most koji prolazi iznad Margaretinog otoka, jednog od triju riječnih otoka-ada na području grada. Ime je dobio po kćeri Bele IV. koja je veći dio života provela u tadašnjem samostanu na otoku koji je danas rekreacijska zona grada. Most je jedinstven po obliku slova V.  

Margaretin most



Nema komentara:

Objavi komentar