nedjelja, 31. srpnja 2016.

Novi Sad - razgledaj grad

Na obali obali Dunava u prostranoj vojvođanskoj ravnici, preko puta povijesnog Petrovaradina, rodio se 1694. Novi Sad. Malo je velikih gradova koji su u tako kratkom povijesnom postojanju ostvarili toliku veličinu i značaj.




Pješačka tura

Točka A - TRG SLOBODE
Najveći gradski trg odraz je veličine i snage grada (250 000 stanovnika) te prijelazna točka koja iz suvremenog grada vodi prema  Korzu koje s niskim baroknim kućama i terasama kafića stvara atmosferu kakve male varošice. Trgom dominira neogotička katolička crkva koju građani zbog veličine i ljepote zovu "katredrala" te Gradska kuća (vijećnica) s visokim tornjem. Ovakve grandiozne vijećnice mogu se pronaći po svim vojvođanskim, ali i mađarskim te austrijskim gradovima. U austrougarsko doba vladalo je opće natjecanje među gradovima čija će vijećnica biti raskošnija. Zanimljivo je spomenuti i zgradu Hotela Vojvodina, koji hotelsku djelatnost na istom mjestu obavlja od 1854. 

Katolička crkva Ime Marijino
Golema katolička crkva u samome središtu ovog srpskog grada, dokaz je njegove multietničnosti. Novi Sad osnovali su Srbi (prvi se put spominje kao Racko selo) i u njemu uvijek bili većina. No sve do 20.st. grad se nalazi u sastavu Austro-Ugarske i cijelo vrijeme ima značajne manjiske zajednice koje su ostavile svoje graditeljske tragove. Osim brojnih crkava, u Jevrejskoj se ulici nalazi kompleks židovske zajednice sa školom, općinom te secesijskom sinagogom. I danas je u gradu 4 službena jezika :srpski,mađarski, slovački i rusinski.

Trg slobode s Gradskom kućom

Točka B - ZMAJ JOVINA ULICA (KORZO) I ULICA LAZE TELEČKOG

...Korzo je imalo svoj red, neki svoj uhodani sled...rekao je u svojoj pjesmi jedan od najpoznatijih Novosađana Đorđe Balašević. Ono što je za primorski grad riva, za kontinentalni je Korzo, mjesto na kojem ljude morate vidjeti i biti viđeni. Korzo nosi ime pjesnika Zmaj Jove Jovanovića,  najpoznatog po uspavanci Tiho noći. Tu je i njegova skulptura. Negdje na sredini korza s lijeve je strane ulaz u usku starinsku ulicu Laze Telečkog koja je prepuna raznovrsnih i originalno uređenih restorana i kafića. Ulica je i središte noćnog života.
  
Zmaj Jovina ulica - Korzo



















Jovan Jovanović Zmaj, Tiho noći

Tiho noći,moje sunce spava;
Za glavom joj od bisera grana;
A na grani k'o da nešto bruji
- To su pali sićani slavuji:
Žice predu iz svilenog glasa
Otkali joj duvak do pojasa
Pokrili joj i lice i grudi
- Da se moje Sunce ne probudi.         

Točka C - VLADIČANSKI DVOR I DUNAVSKA ULICA

Zmaj Jovina skulptura nalazi se ispred Vladičanskog dvora (sjedište eparha/biskupa), zgrade vrlo neobičnog romantičarsko secesijskog stila na kojoj dominira crvena fasada, a pomalo skrivena lijevo od dvora je  i saborna crkva (katedrala) Bačke eparhije. Dunavska ulica najuzbudljivije je trgovačko mjesto u gradu. Prepuna je unutarnjih dvorišta, tzv."pasaža", s mnoštvom trgovina, a vodi izravno u Dunavski park 

Trgovački pasaž u Dunavskoj ulici

Vladičanski dvor i Saborna crkva






































  
Točka D - Dunavski park

Većina vojvođanskih gradova prepuna je parkova i zelenila, ali niti jedan nije toliko kultiviran, raznovrstan i ugodan kao Dunavski u Novom Sadu. Sa svojih 750 stabala, cvijećem, jezercem i klupama park izgleda poput malog botaničkog vrta.



Točka E - DUNAVSKA ŠETNICA

Uređena šetnica s drvoredima, paralelna biciklistička staza te staza za trčanje protežu se obalom od centra prema velikoj pješčanoj plaži Štrand. Mjesto je to za uživanje u Dunavu i pogledu na Petrovaradinsku tvrđavu.

Na obali nasuprot tvrđave nalazi se spomenik žrtvama racije. Pokolj je to koji su u vrijeme 2.svjetskog rata počinile mađarske fašističke vlast nad neistomišljenicima ubivši u mjesec dana nekoliko tisuća ljudi

Spomenik žrtvama racije

Šetnica uz Dunav

Plaža Štrand
Točka F - PETROVARADIN - PODGRAĐE

Petrovaradinsku tvrđavu zbog smještaja na stijeni nazivaju Gibraltarom na Dunavu. Tvrđavu na srijemskoj strani Dunava, na obroncima Fruške gore koja u moru panonske nizine djeluje kao planina, sagradili su Austrijanci nakon oslobođenja od Turaka. Ona je zaslužna za nastanak Novog Sada. Čine ju Donja tvrđava, odnosno Podgrađe u podnožju i Gornja tvrđava na stijeni. Podgrađe je barokni gradić koji se razvio u podnožju vojne utvrde. Danas je nažalost u dosta zapuštenom stanju

Suvremeni Petrovaradin danas je dio Novog Sada i ima oko desetak tisuća stanovnika. Tu živi najveći broj novosadskih Hrvata. U Petrovaradinskom podgrađu nalazi se rodna  kuća hrvatskog bana Josipa Jelačića.  
Podgrađe Petrovaradinske tvrđave
 Točka G - PETROVARADINSKA TVRĐAVA

Do vrha tvrđave koja je bila isključivo vojni objekt najbolje je doći stubama koje vode pokraj crkve sv. Jurja. Na vrhu se nalazi nekoliko kafićama s pogledom na grad zbog kojeg nimalo nećete zažaliti zbog napornog uspinjanja. Sat na vrhu jedan je od najprepoznatljivijih motiva Novog Sada. Specifičan je po tomu što zbog bolje vidljivosti velike kazaljke pokazuju sate, a male minute. Mehanizam sata se svakodnevno navija. U jednoj od zgrada smješten je muzej koji organizira razgledavanje dijela tunela ispod tvrđave (ukupno ih je 16 kilometara). Na vrhuncu moći u tvrđavi je bilo 400 topova, a mogla je primiti 4000 vojnika

Na tvrđavi se svake godine u 7 mjesecu održava glazbeni festival EXIT, koji okuplja ljubitelje elektronske glazbe iz cijeloga svijeta.
Tvrđava

Ručak s pogledom

Nema komentara:

Objavi komentar